Depresie la adolescenti
Depresie la adolescenti? Da, depresia in randul adolescentilor este mai frecventa decat indica cifrele, afectiunea fiind raportata relativ tarziu, parintii fiind convinsi ca starile prin care trece adolescentul sunt trecatoare. Din nefericire, lucrurile nu stau deloc asa, depresia afectand prin manifestarile sale inclusiv comunicarea cu membrii familiei.
Adolescenti in depresie
Deseori, schimbarile comportamentului adolescentului se situeaza pe primul loc in cadrul problemelor cu care se confrunta o familie. Parintii realizeaza cum, din copilul de ieri nu a ramas decat o amintire, iar cel din prezent aproape ca este un strain care doar a imprumutat infatisarea propriului copil.
Manifestari intalnite in depresie la adolescenti
Majoritatea parintilor raporteaza modificari de conduita si transformari emotionale si cognitive dramatice, reclamand : izolari – “se inchide cu orele in camera”; somatizari – “se plange mereu ca o doare ceva’’; modificari de conduita extreme – “de la un timp irascibila”; “este agresiv, uneori violent de-a dreptul”; “ nu mai mananca, slabeste pe zi ce trece”, “se inchide in baie… vomita mereu”; “nu mai vorbeste cu noi”; “s-a indragostit – nu mai poti sa-i zici nimic despre…X, ca incepe scandalul”, multe dintre aceste manifestari facand parte din simptomatologia depresiei.
Adevarul este ca adolescenta este caracterizata de profunde transformari biologice si psihologice. Neintelese sau neexplicate, acestea se pot transforma lesne intr-un combustibil ce va alimenta orice moment de impas din drumul adolescentului, transformand un obstacol minor intr-un moment de criza care poate duce la depresie.
Probleme specifice adolescentilor intalnite in psihoterapie:
- Depresie
- Ganduri negative si sentimente negative legate de sine
- Conflicte in cadrul familiei, dificultati in relationarea cu parintii
- Tulburari de alimentatie – bulimie, anorexie
- Tulburari ale somnului
- Anxietate
- Stres
- Probleme de adaptare
- Dificultati in plan scolar
- Dependente
Importanta psihoterapiei in depresie
In aceasta perioada caracterizata de mari schimbari interioare, cand adolescentii se confrunta cu o varietate de probleme, in special cu depresie si anxietate, psihoterapia ii poate ajuta sa obtina si sa pastreze echilibrul psiho-emotional necesar parcurgerii acestei etape, sa acceseze resursele interioare, sa isi imbunatateasca tehnicile de relationare si comunicare pentru obtinerea unei adaptari optime la mediul socio-familial.
In cabinetul de psihologie(tel.0724870300) in cadrul sedintelor de psihoterapie, adolescentul va invata cum poate face fata momentelor dificile pe care le traverseaza, cum sa depaseasca micile crize si sa solutioneze in mod rezonabil conflictele.
De asemnea, parintii pot participa in mod activ la sedintele de psihoterapie, identificand impreuna cu adolescentul nevoile si aspiratiile acestuia, maniera in care ii poate oferi un suport real, stabilind de comun acord granitele unei relatii optime.