De:Alex Oros
Depresie
Ce sa nu faci cand esti in depresie
Primul lucru pe care nu trebuie sa-l faci daca te suspectezi a fi in depresie este sa te culci pe-o parte, ignorand semnalele. Nici sa o tii langa ca esti in depresie nu este ok doar pentru ca te simti trista intr-o zi.
Cel mai corect ar fi si sa verifici acest aspect. Poti s-o faci citind materialele de pe site sau sa iti faci o programare.
Nu consuma mai mult alcool decat ca de obicei pentru a face fata dificultatilor
Ca psiholog, recomand renuntarea complet la alcool in timpul terapiei. Dar sa presupunem ca obisnuiesti sa bei cate un pahar la masa. Poate fi un ritual sanatos in anumite cazuri. Insa… daca depasesti masura, intri in jocul amagitor al ingerarii de alcool. Faptul ca te ametesti nu inseamna ca vei produce o schimbare in viata ta! Din contra. Adaugi o problema!
In depresie nu manca mai mult decat ca de obicei
Faptul ca mananci mai multa inghetata sau ciocolata atunci cand esti suparata, nu schimba cu nimic situatia. Apetitul poate creste in depresie – tot asa cum poate scadea – si te trezesti dupa cateva luni si depresiva si cu rochia stramta. Adica mai rau decat la inceput!
Sa nu renunti la medicatie
Foarte multe persoane fac aceasta greseala sustinand ca medicul le-a dat pastille de care nu au nevoie, care -i adoarme, care-i transforma in zombi. Nu uita ca medicul este pregatit special pentru asta si are in spate experienta, studii si cercetari stiintifice argumentate. Nu renunta la medicatie decat daca te-ai consultat cu medicul tau.
Sa nu renunti la terapie
O sa spui :”Bine, tu esti psiholog, normal ca imi recomanzi asta.” Lucrurile nu sunt atat de simple. Oricine care citeste doar reviste si ziare, poate aprecia ca depresia nu e cine stie ce boala… Mai ales daca te ajuta si zodia… Daca treci insa la lecturi serioase, vei constata ca este o patologie care se lupta pentru locul 1 mondial cu Covidul si cu bolile de inima. A naibii competitie! Ca si medicul, psihologul este un profesionist care intervine specific in cazurile de depresie.
Sa nu renunti prematur la terapie
Pai, da! Sa renunti la terapie inseamna in primul rand sa nu incepi terapia deloc. Sa renunti prematur inseamna sa renunti pe parcursul terapiei, inainte cu mult de a termina terapia. Adica, dupa cateva sedinte, sa iti spui ca ai inteles totul si ca absolut totul este in regula: cerul senin, trandafirii roz si marea albastra. Daca vrei sa eviti o recadere – ups! asta trebuie s-o discuti cu terapeutul tau – cel mai corect ar fi sa urmezi terapia pana la capat.
Sa nu iti iei concedii multiple
Daca nu urmezi o terapie, a-ti lua concediu inseamna a-ti irosi timpul absolut degeaba. Iti vei risipi zilele libere in zadar, asteptand sa-ti reintri in forma, sa gandesti mai clar, sa fii mai vessela, sa ai mai multa energie. Si, ce sa vezi!? Dupa terminarea concediului nu se intampla nimic din toate acestea… Iti mai iei un concediu, sperand ca esti la un pas de redresare fizica si psihica, dar rezultatele vor fi dezamagitoare. Pentru ca lipsa medicatiei si/sau psihoterapiei nu face altceva decat sa lase depresia sa se dezvolte in largul ei.
Nu lua decizii pentru viitor cand te afli in depresie
Depresia este o afectiune care are implicatii atat in plan personal, cat si in plan social. Daca lucrurile ar evolua in bine ar fi ok, dar … in cazul depresiei deciziile sunt luate, in cele mai multe cazuri, intr-un fel care afecteaza in mod negativ ambele planuri. Unele decizii pot duce la dezamagiri profunde. Exemple pot fi decizii indreptate catre achizitii importante, renuntarea la serviciu, casatoria.