tratamentul depresiei

De:Alex Oros

Depresie

Tratamentul depresiei

Tratamentul depresiei nu este un moft, ci reprezinta o necesitate in demersul ameliorarii acestei afectiuni. Lipsa interventiei psihoterapeutice poate conduce la agravarea simptomatologiei, persoana afectata resimtind negativ acest lucru pe multiple planuri.

Ca adulti, ne putem confrunta uneori cu situatii care necesita prezenta in cabinetul de psihoterapie. In viata fiecaruia dintre noi pot aparea momente de tristete, anxietate, nemultumire… Momente in care ne simtim blocati sau cu nervii intinsi la maxim… Simtim cum ceva se intampla, cum incepem sa pierdem acel sentiment de incredere in noi.  Siguranta de zi cu zi parca se subrezeste cu fiecare oftat al nostru…  Suntem din ce in ce mai irascibili sau mai deprimati… Ajungand sa fim ingrijorati si sa ne punem intrebari asupra sanatatii noastra. Daca traversam o perioada asemanatoare, iar spijinul familiei sau al prietenilor ne-a lipsit ori nu ne-a fost de folos, cel mai bine ar fi sa apelam la servicii profesioniste. Tratamentul depresiei prin intermediul psihoterapiei face parte din categoria acestor servicii.

Un psiholog ne poate acorda intotdeauna un ajutor calificat, intr-o maniera profesionista si intr-un mod discret. In cadrul sedintelor de psihoterapie pentru tratamentul depresiei vom invata cum putem face fata momentelor dificile pe care le traversam, cum sa infruntam stresul si sa gestionam situatiile care par insurmontabile.

Tratamentul depresiei pentru adulti

In cadrul psihoterapiei pentru adulti, persoana care solicita serviciile unui psiholog nu este privita ca un pacient, precum in medicina clasica. Raporturile dintre solicitant si psihoterapeut sunt de egalitate si colaborare, spre deosebire de relatia medic-pacient unde pozitia medicului este preponderant dominanta si autoritara.

In tratamentul depresiei pentru adulti relatia psihoterapeutica vizeaza statutul de om al solicitantului in integralitatea lui. Raporturile dintre acesta si psihoterapeut urmaresc optimizarea si consolidarea specifica pe multiple nivele: afectiv, cognitiv, comportamental, corporal si chiar spiritual.

Relatia terapeutica dintre psiholog si client

Securitatea si confidentialitatea sunt reperele profesionalismului sub care se desfasoara fiecare sedinta de psihoterapie  pentru adulti.

Intalnirea cu psihoterapeutul se constituie intr-un moment benefic de regasire interioara, departe de scena cotidianului, intr-un cadru adecvat, intr-o maniera care sa-ti faciliteze redescoperirea propriei valori.

Pe parcursul sedintelor de psihoterapie individuala pentru adulti ambii parteneri vor juca un rol activ in procesul de optimizare, implicarea in relatia terapeutica devenind mai mult decat o simpla relationare – un veritabil barometru al propriei existente.

Astfel, vei putea relationa cu psihoterapeutul asa cum vrei tu, poti sa razi sau sa plangi, poti sa te exprimi in voie, fara teama de a fi judecat sau etichetat, poti formula opinii fara riscul de a fi criticat sau luat peste picior.

Interventii psihoterapeutice

O psihoterapie pentru adulti apeleaza la tehnici specifice, neinvazive, adaptabile oricarui tip de personalitate, avand rezultate deosebit de bune in:

 • Depresie
 • Anxietate
 • Atac de panica
 • Insomnii
 • Fobii
 • Stres
 • Traume
 • Abuz de substante
 • Tulburari de alimentatie
 • Dificultati de comunicare, relationare, adaptare
 • Interventii specifice pentru modificarea factorilor psihologici implicati în afectiuni psihosomatice:

Cum ne poate ajuta psihoterapia depresiei pentru adulti?

Tratarea depresiei pentru adulti prezinta anumite caracteristici.

Pornind de la realitatea faptului ca fiecare individ este unic, psihoterapia individuala ne ajuta:

 • sa identificam noi solutii, adecvate personalitatii noastre
 • sa redimensionam problema reclamata abordand-o dintr-o perspectiva noua
 • sa descoperim si sa accesam propriile resurse interne
 • sa gestionam situatiile conflictuale

De cate ori va trebui sa vin la cabinet ?

Frecventa intalnirilor  se va stabili de comun acord, de catre client si psiholog, la inceputul terapiei, timpul rezervat fiecarei sedinte fiind de 50 de minute.

Tratarea depresiei  prin psihoterapie online

Clientilor care nu se pot deplasa din varii motive (se afla in alt oras, alta tara, nu au timp suficient etc.) li se asigura suportul prin intermediul mediului online.

Cand se observa efectele psihoterapiei?

La inceperea sedintelor de psihoterapie pentru tratamentul depresiei se vor stabili obiectivele urmarite, acestea rezultand atat din discutiile preliminare, cat si din administrarea de chestionare si teste care vor evidentia particularitatile fiecarui caz in parte.

Efectele psihoterapiei vor fi observabile in functie de gravitatea problemei reclamate si de gradul de implicare al clientului in actul terapeutic.

Este necesar ca timpul afectat terapiei sa fie unul rezonabil; chiar daca se pot observa imbunatatiri relevante inca de la primele intalniri, se recomanda continuarea sedintelor pana la disparitia completa a simptomelor, insistandu-se pe dezvoltarea unor mecanisme de adaptare optime.